Към съдържанието
Личният блог на Лаврен Петров

21.09.2012

Диран Ховсеп Парикян – достойният кмет на Пловдив !

Христина Станчева - внучка на художника Христо Станчев и Георги Бояджиев - Бояджана син на художника Златю Бояджиев в съдебната зала.

Съдия Свиркова саботира исковата ни молба около година, но после беше задължена да гледа делото по същество. Емоциите от съдебните заседания не винаги бяха негативни. Особено в началото се радвахме на вниманието на всички медии и симпатиите на пловдивската общественост. В наша подкрепа застанаха семейни приятели като Георги Бояджиев -

Свидетелските показания на Парикян - Лице

Свидетелските показания на Парикян - гръб

Бояджана – син на Златю Бояджиев, и  Христина Станчева – внучка на Христо Станчев и дъщеря на Нагул Станчев. Те заедно с нас болееха за творчеството на дядо ми Цанко Лавренов. Христина разказа как през годините картините са съхранявани при ужасни условия. Покрива на сградата е протекъл и влагата стигала до платната. Тя помнеше и картината „Поет и природа“ със забит райбер от друга картина! Бояджана също потвърди пред съда за неизпълнените ангажименти към Цанко Лавренов. Но лично аз, никога няма да забравя срещите ми с бившия кмет на Пловдив (1971 – 1979 г.) Диран Парикян. Този достоен българин застана в наша подкрепа, за да каже истината. Моралът на Парикян се оказа различен от морала на „демократичните“ му наследници – мижитурки, като Томасян, Гърневски, Чомаков и зама му по културата Бадев, които се изхлузваха от темата „Цанко Лавренов“, като последните двама бяха убедени в пристрастния пловдивски съд. Диран Парикян, след като му беше отказано да изпрати писмено показанията си, се яви лично в Софийския районен съд където беше „делегирано“ разпитан по нашето дело. Много емоционална беше и последната ни среща. При раздялата той ми се поклони в знак на уважение. Приех жеста не толкова към моятя скромна персона, а като поклон към дядо ми големият български художник – пловдивчанина Цанко Лавренов.

Прочети повече от Музеят

Сподели твоето мнение

(required)
(required)

Забележка: HTML е разрешен. Твоят мейл няма да бъде публикуван.

Абонирай се за коментарите