Към съдържанието
Личният блог на Лаврен Петров

12.04.2013

Да ни върнат паветата на ул. „Цар Иван Асен II“ обратно

Улица "Цар Иван Асен II", 12 април 2013 г.

Да ни върнат Паветата на ул. “Цар Иван Асен II” обратно!

Искане

от Лаврен Петров – галерист

Роден в гр. София, 1971 г.

Живеещ на ъгъл с улица “Цар Иван Асен II

От 1971 г. до днес.

С предшественици на същото място от 1945 г.

Ние сме различни, а имаме една кауза.

Има много по-важни каузи! Битуването ни също е важно, доходите, семейството, образованието на децата.

Нашата кауза ни отличава от нароилите се напоследък “граждански инициативи”, зад нея не прозира традиционната партизанщина.

Каузата ни обединява граждани, които са надмогнали дребното си консуматорско ежедневие. Каузата ни не се припознава от вечно недоволните, нереализираните, тези които не знаят какво искат и как да го постигнат. Каузата ни не е и за тези, които не знаят къде се намират.

Ние използваме социалната мрежа, за да се чуе гласа ни. Подкрепят ни хора и извън пределите на страната. Но, за разлика от други подобни инициативи, повечето от нас живеем и сме израснали заедно. Ние сме тук и сме  избрали да останем! Обичаме България, град София и най-вече квартала ни “Цар Иван Асен II”, нищо, че сега е с друго име. Искаме спокойствие и сигурност. Повечето от нас живеят нормално и държат, когато са на улицата, също да се чувстват комфортно.

Търпим много,  за да сме тук! Търпим Футболния съюз, мачовете и агитката, търпим всевъзможни демонстрации и блокади, търпим многобройните заведения които не спазват обществения ред, търпим недисциплинирани шофьори да паркират неправилно и да карат в забранени улици, търпим, без да има паркоместа, от “Паркинги и гаражи” да вдигат колите ни пред домовете …  търпим какво ли не.

Но няма да позволим да ни отнемат малката част от историята, която ни е останала. Няма да позволим да посегнат на хубавата ни улица, с която ни свързват детските спомени, по която са вървели родителите ни и техните родители. Моето семейство живее тук от 1945 г. И днес съм уверен, че когато са дошли тук баба ми и дядо ми, те са направили добър избор.

Колко ли български граждани могат да кажат същото за местата където са се родили!?

Ние сме от различни поколения и това прави сплотяването ни още по-ценно. Хубавият ни квартал е опасан от големи булеварди “Цариградско шосе”, “Евлоги Георгиев”, “Яворов”. Убедени сме, че не искаме централната ни улица “Цар Иван Асен II” да се превръща в тяхна алтернатива! Ще стане още по-шумно денонощно, както и по-опасно. Асфалта се превръща в писта за неадекватни шофьори и мотористи особено през нощта! Не искаме бели, за да се взимат мерки!

Софийският паваж е изключително ценно архитектурно наследство за което може дълго да се говори. Живеем в Европейска столица! Жалко е, че хората, взели грешните решения, не знаят какво е Култура, Архитектура и най-вероятно са имали двойка по История!

Да махнеш паважа и да поставиш асфалт на стара и известна софийска улица е все едно да да бутнеш Софийската баня за да построиш хотел, или да замениш къща – паметник на културата с панелен блок.

В тази връзка, защо Столична Община не се премести от “Московска” в Люлинска Панелка, с асфалтирана улица и запазени парко-места, а горките общинари се друсат по паветата и заседават в стара и красива сграда??

Или пък те са неимоверно заинтересовани да изхарчат или усвоят много пари?? Но нека да не ги обвинямаме без доказателства..

Не бива да твърдим, че в Общината се намират некадърници отхвърлени от голямата политика и оставени в резерва на партийните централи.

Не бива да твърдим, че това, което обединява общинарите от различни партии, са общите им икономически интересни и дребните битови потребности.

Не бива да твърдим, че Общинарите крадат.

Не бива да твърдим,  че Общината е Мащеха за обикновенните граждани и Щедра Майка – Закрилница за  нарушенията на едрия, среден и дребен бизнес.

Не бива да твърдим, че Паветата вече са продадени.

Трябва само да искаме  … да ни върнат Паветата обратно!

Прочети повече от Лични

Сподели твоето мнение

(required)
(required)

Забележка: HTML е разрешен. Твоят мейл няма да бъде публикуван.

Абонирай се за коментарите