Към съдържанието
Личният блог на Лаврен Петров

07.10.2012

1

Дарението на Боян в НИМ

Лаврен Петров и Боян Радев в НИМ, 4 октомври 2012 г.

Посещението ми в Националния исторически музей, заедно с най-големия му дарител, предизвика противоречиви емоции. Всичките експонати не са в естествената си среда и са излезли от основното си предназначение. Това се е случило не преди векове, а преди не повече от едно или две десетилетия. Съществата, които са поругали църкви и манастири и осквернили древните гробове, трудно могат да бъдат наречени „хора“. Страната, която е позволила и позволява това да се случва, трудно може да бъде наречена „държава“. Много пъти съм се питал дали може да обвиняваме хора като Боян Радев, че са събирали такива ценни артефакти. За себе си намерих отговора.

Боян Радев в НИМ, 4 октомври 2012 г.

И това се случи много преди да посетя музея с най-големия му дарител. Боян Радев е събирал и купувал десетилетия наред мраморни плочи и релефи, ценни икони, без да продава нищо от натрупаното. Отказвал е оферти за стотици хиляди евро. Дарил е голяма част от притежаваното на НИМ. Иска да подари всичко на Родината си. За това само може да му се поклоним! Достойни ли сме за такива жестове? Безценната сбирка за десетки милиони евро е изложена в нещо като предверие и един коридор. Уникалните релефи и урни са пръснати по земята (като в поругано гробище), а тук-таме виждащите се табелки от мръсен картон са забележими, само ако пролазиш около паметниците. За първи път ги видях при това посещение. Тогава, в чест на Боян, се запали осветлението. Иначе НИМ пести. Иконите са пръснати по някакви грозни плоскости и към тях няма дори грозно оформени анотации. Не обвинявам директора на НИМ Божидар Димитров – ако не беше той, сигурно нещата щяха да са по-зле. И ако не е приятел на Боян, вероятно няма да има дарения. Вината носи изцяло министерството на културата във всичките му състави и министри от десетилетия насам!

Боян Радев в НИМ, 4 октомври 2012 г.

Днес, ние българите не помним знаменитата си история и не ценим културното си наследство.  Така ще е докато не се смени „чипа“ на тези, които определят културната ни политика. Докато това са соц авторитетите или пък комплексарите и неудачниците на съвремието, с провинциален манталитет, музеите ни ще мухлясват, артефактите ни ще изчезват и ще приемаме, че един мърляв ремонт, осъществен от селски майстори, които не бихме пуснали в дома си, може да е повод за официално откриване на свършването му, съчетано с изложба на Владимир Димитров – Майстора в Националната художествена галерия.

В България трябва да има бляскави музеи и художествени галерии, които да образоват и възпитават в поколенията чувството за национална идентичност. Държавата трябва да използва българското културно наследство за пропагандиране на уникалната ни история. Освен крайно необходимите ни магистрали, трябва да построим първокласни пътища до големите ни недвижими културни паметници, които да станат лесна и достъпна туристическа дестинация. Докато това не се случи, дарения като тези на Боян Радев са напълно безсмислени.

Прочети повече от Лични
  1. Елена Божинова
    май 24 2013

    Докато има колекционери и „спасители“, които да купуват, дотогава ще има и хора, които да крадат, копаят и намират, за да продават.
    И не знам доколко държавата е виновна за състоянието на културното ни наследство, след като до момента не съм срещнала нито един частник, който да не се опитва да избегне закона, когато трябва да плати, за да бъде проучена онази част от историята, която ще бъде унищожена заради личните му интереси да строи. И ако не успее да избегне този иначе честен закон, то задължително обвинява отново държавата, че му причинява тези щети. Така всеки българин, иначе много загрижен за историята ни, когато трябва да участва пряко в нейното опазване се оказва, че тя само му пречи и отново държавата е виновна.

Сподели твоето мнение

(required)
(required)

Забележка: HTML е разрешен. Твоят мейл няма да бъде публикуван.

Абонирай се за коментарите