Към съдържанието
Личният блог на Лаврен Петров

Публикации от ‘Музеят’ Категория

21
сеп

Цанко Лавренов – Мексикански график !

Уредничката Моника Роменска реди експозицията, 2002 г.

На 2-ри етаж от къщата на Мексиканската графика в Стария Пловдив се намира постоянната експозиция „Цанко Лавренов“.

Когато възникна идеята къщата на Мексиканската графика да бъде предоставена за музей на Цанко Лавренов, преговаряхме с Общината за съвместното му изграждане. Идеята беше картините, които се намират в ДХГ-Пловдив – около 10 бр., спорните картини по договора от 1976 г. – 42 бр., както и предоставени от семейната ни фондация „Цанко Лавренов“ – маслени картини, акварели, рисунки, снимки, лични вещи и архиви, да бъдат изложени в представителна музейна експозиция в цялата къща на Артин Гидиков 11. Помня, че дори бяхме повярвали на кмета Чомаков и културния му зам. Бадев в „искрените“ им намерения да отдадат дължимото на един от най-големите Пловдивски художници.

Прочети повечеRead more

21
сеп

Загубихме делото на всички инстанции, но няма да изгубим мечтата си ! Позицията на Лаврен Петров.

1968 г., Цанко Лавренов пред картината си "Селски панаир", 1965 г.

След като Съдия Недялка Свиркова ни отсвири на първа инстанция, колегите й от Пловдивски окръжен съд потвърдиха присъдата. След голямо размотаване в края на 2009 г. и ВКС окончателно реши, че картините остават общински.

Случи се това, което всички предвиждаха. Местната община, заграбила картините на Лавренов, не ги даде. Няма значение, че не умее да ги съхранява, експонира и презентира. Местната темида си свърши работата, а нейната героиня Съдия Свиркова си получи повишението. ВКС се произнесе служебно. Явно не му се занимаваше по същество.

Прочети повечеRead more

21
сеп

Oбръщение на Лаврен Петров по повод решението по гражданско дело 960/2002 г. по описа РС – Пловдив 18-ти състав

Лаврен Петров и адв. Стилиан Пушкаров в съдебната зала

Обръщам се към представителите на медиите, провокиран от решението на Пловдивския районен съд, свързано с иска за възстановяване на собствеността върху 42  картини на художника Цанко Лавренов поради неизпълнение на договора сключен между него и ОКРЪЖЕН НАРОДЕН СЪВЕТ – ГР. ПЛОВДИВ, чийто правоприемник е Община гр.Пловдив на 11.03.1977 г.
Прочети повечеRead more

21
сеп

Диран Ховсеп Парикян – достойният кмет на Пловдив !

Христина Станчева - внучка на художника Христо Станчев и Георги Бояджиев - Бояджана син на художника Златю Бояджиев в съдебната зала.

Съдия Свиркова саботира исковата ни молба около година, но после беше задължена да гледа делото по същество. Емоциите от съдебните заседания не винаги бяха негативни. Особено в началото се радвахме на вниманието на всички медии и симпатиите на пловдивската общественост. В наша подкрепа застанаха семейни приятели като Георги Бояджиев -

Свидетелските показания на Парикян - Лице

Свидетелските показания на Парикян - гръб

Бояджана – син на Златю Бояджиев, и  Христина Станчева – внучка на Христо Станчев и дъщеря на Нагул Станчев. Те заедно с нас болееха за творчеството на дядо ми Цанко Лавренов. Христина разказа как през годините картините са съхранявани при ужасни условия. Покрива на сградата е протекъл и влагата стигала до платната. Тя помнеше и картината „Поет и природа“ със забит райбер от друга картина! Бояджана също потвърди пред съда за неизпълнените ангажименти към Цанко Лавренов. Но лично аз, никога няма да забравя срещите ми с бившия кмет на Пловдив (1971 – 1979 г.) Диран Парикян. Този достоен българин застана в наша подкрепа, за да каже истината. Моралът на Парикян се оказа различен от морала на „демократичните“ му наследници – мижитурки, като Томасян, Гърневски, Чомаков и зама му по културата Бадев, които се изхлузваха от темата „Цанко Лавренов“, като последните двама бяха убедени в пристрастния пловдивски съд. Диран Парикян, след като му беше отказано да изпрати писмено показанията си, се яви лично в Софийския районен съд където беше „делегирано“ разпитан по нашето дело. Много емоционална беше и последната ни среща. При раздялата той ми се поклони в знак на уважение. Приех жеста не толкова към моятя скромна персона, а като поклон към дядо ми големият български художник – пловдивчанина Цанко Лавренов.

21
сеп

Съдия Недялка Свиркова – още преди мача надува свирката в полза на Община – Пловдив

Разпореждане на съдия Недялка Свиркова - лице

След дълго протакане съдия Недялка Свиркова не даде ход на делото ни срещу общината. Някои от аргументите и са доста смешни! Още по това време се появиха съмнения в обективността на пловдивските магистрати. Все пак водим дело срещу общината не за апетитен имот или тлъсто обезщетение, а за някакви си картини ….

Разпореждане на съдия Недялка Свиркова - гръб

21
сеп

Обръщение към пловдивската общественост на Силва Лавренова и Лаврен Петров по повод създаването на къща-музей на художника в Стария Пловдив, 20 март 2002 г.

Лаврен Петров до паметният камък, 2001 г.

В последните 20 години от живота си Цанко Лавренов имаше едно съкровено желание – да бъде създадена къща-музей на негово име в родния му град Пловдив. Тази, дълго време утопична идея, намери развитие след юбилейната изложба през 1976 г., посветена на 80-годишнината от рождението на художника.

На 11.03.1977 г. се сключва договор между Окръжен народен съвет – Пловдив и художника Цанко Лавренов при следните условия:

1. Цанко Лавренов се задължава да предостави на ОНС – Пловдив 42 бр. картини от юбилейната си изложба.

2. ОНС – Пловдив се задължава:

а/  Да заплати колекцията на две равни части през 1977 г. и 1978 г.

б/ Да създаде къща-музей “Цанко Лавренов” в Стария Пловдив.

Определено е мястото на бъдещата сграда – ул. “Максим Горки” (сега ул. “Съборна”) N:39. На специална тържествена церемония е поставен паметен камък с надпис: “На това място ще се изгради постоянна художествена галерия н.х. Цанко Лавренов”. На откриването, щастлив и убеден в скорошното построяване на сградата, художникът заявява: “Искам да прережа лично лентата”. Изготвен е архитектурен проект за къща-музей на Цанко Лавренов на ул. “Съборна” N:39 от арх. Матей Матеев (бивш главен архитект на гр. Пловдив).

Прочети повечеRead more

20
сеп

Музеят на Цанко Лавренов в Пловдив – една несбъдната мечта

Поставяне на паметна плоча октомври 1976 г.

През октомври 1976 г. в град Пловдив се организира голямо честване на 80-годишнината на н.х. Цанко Лавренов. ОНС-Пловдив (Община – Пловдив) и художникът подписват договор. Цанко Лавренов предоставя 42 картини от неговия „златен фонд“, а ОНС-Пловдив се задължава да заплати картините и с колекцията да създаде „специална експозиция – музей, посветена на художника, в старинната част на град Пловдив“. Определено е и съответното място – ул. „Максим Горки“ 39 (Днес ул. „Съборна“), като тържествено е поставен паметен камък. На тогавашния главен архитект Матей Матеев е възложен първоначалният проект.