Към съдържанието
Личният блог на Лаврен Петров

Публикации от ‘Наследство’ Категория

19
сеп

Ново менте на Цанко Лавренов “Неаполитанският залив с изглед към Везувий” !

Неаполитанският Залив с изглед към Везувий, м.б., пл., 72,5/31,7 см (Според експерктките на ДХГ - Пловдив картината е на Цанко Лавренов))

За съжаление не е „новина“, че дами от изкуствоведското съсловие за пореден път „припознават“ някакъв странен сюжет като част от творчеството на голям български художник. С малко закъснение информирам любопитните ми читатели за „научната бомба“ на Светла Москова, подписала се като „експерт, изкуствовед, уредник“ и Вихра Григорова, подписала се като „експерт, художник, уредник“, и двете от ГХГ – Пловдив. Гореописаните дами преди месеци са направили „фундаментално откритие“ – картина на Цанко Лавренов „Неаполитанският залив с изглед към Везувий“!!!

Прочети повечеRead more

14
мар

МЕНТЕТА НА ЦАНКО ЛАВРЕНОВ ІІ

Картина наречена "Еркюприя", маслени бои, платно, 63/91 см

Дойде времето за публикуването на още няколко картини, които, според моето скромно мнение, не принадлежат към стила, не показват четката  и не са подписани от ръката на Цанко Лавренов. Тук ще видите, както някои въртящи се от години на пазара ментета, така и новите “атрактивни”  предложения – срамни и посредствени картини,  приписвани на големия ни художник. Някои от картините са подписани – което ги прави 1/1 МЕНТЕТА! Други от тях нямат белег за нечие авторство, като изключим обърканите словоизлияния наречени “сертификати” на определени наши мастити изкуствоведи. Тъжно е, уважаеми читатели, че рисунки  продавани с лекота за по няколко хилядарки в евро се легализират благодарение на шепа сребърници – мизата е минималната работна заплата, която днес  е малко под 300 лв.

Прочети повечеRead more

11
мар

МЕНТЕТА НА ЦАНКО ЛАВРЕНОВ І (9 публикувани вече картини, които, според моето скромно мнение, не са рисувани от дядо ми)

Лаврен Петров

Лаврен Петров говори на откриване на изложба

Преди време започнах темата с думите: “От години пазарът на изкуството е залят от много фалшиви картини. Борба с пазара на ментетата в България не се води.” Почти две години по-късно само мога да констатирам, че положението се влошава. Длъжен съм да проговоря пак за МЕНТЕТАТА НА ЦАНКО ЛАВРЕНОВ! Няма да правя пространни обяснения и пълни анализи. Ако някой ги потърси, ще ги получи съвсем безплатно и конкретно за всяка една творба в писмена форма. Ако тук се получи дискусия, също ще се впусна в подробности. За разлика от преди няма да назовавам имена, дори с инициали на замесени лица. Почти невъзможно е да се докаже съпричасност в тази криминална дейност. Не ми е и работа. Има компетентни органи. Акцентът ще е върху картините. Отново повдигам темата с нежелание, но с чувство за дълг, както към паметта на дядо ми и поругаването и копрометирането на творчеството му в наши дни, така и към страстта на всички ценители на изкуството, които не трябва да приемат подмяната на качествените оригинали – емблематични за националната ни история на изкуството – с МЕНТЕТА!

Прочети повечеRead more