Към съдържанието
Личният блог на Лаврен Петров

Публикации от ‘Лични’ Категория

7
ное

Коментар за ФРОНТ (front.bg): Родната полиция ни мрази!

Живея до Орлов мост. След 7 юни 1990 г. и големия милионен син митинг на надеждата, в който всички участвахме, не подкрепям нито едно от блокиранията през годините на възловото за града ни кръстовище.

Свободата да демонстрираш и да изразяваш позиции не ти дава право да парализираш придвижването на хората и да тероризираш всички софиянци.

Какво ли не сме виждали при Орлите.

Таксиметрови шофьори да ни блокират с колите си, всякакви цветове демонстранти, разбира се и футболни агитки. Кръстовището е идеално място за всякакви малки групи есктремисти, които искат да привлекат общественото внимание с блокаж и тормоз на стотици хиляди софиянци!

Сега при Орлите са полицаите.

Те не опазват реда, а всяват хаос и безредие. Повечето са едри и са организирани в група. На някои от блокираните шофьори им се приискваше да им посегнат, но не посмяха. Тази вечер само ги псуваха.

Социалните искания не могат да бъдат налагани от “пазители” на реда с хулигански прояви!

Наскоро отнеха имунитета на депутати, буйствали в центъра на града ни – ще ги съдят. Кой ще съди полицаите, които действат по подобен начин на “Орлов мост”, “Университета”, ул. “Раковски”, по пътищата на страната. Кой ще съди тези които заплашват с “арест” финансовия министър и пр.?

Искаме родната полиция да не ни мрази, а да ни пази. Не искаме тя да пази наркодилърите, автокрадците и търговците на плът.

Повечето бандити са известни и се разхождат на свобода. Нас не ни интересува “кой ги хваща и кой ги пуска”. Искаме да ги няма!  Искаме да плащаме на кадърни полицаи, които да се грижат за спокойствието и реда. Не ни трябват 60 000  и 30 000 стигат, но да са на улицата денонощно и да ни пазат, така както пазеха Орешарски! Смешно е да са необходими 50 души, министър, главен секретар и шеф на СДВР, за да се отведе 1 превъзбуден “професионален” артист, който пречи на репетициите на младите си колеги в театралната академия.

Смущаващо е 4 патрула да обуздават буйстващи младеж и девойка, нарущаващи нощната тишина.

Помним и “знакови” акции на маскирани командоси, като ареста на бивш министър в болнично заведение и поставянето му в унизителна ситуация, както и друг “удар” на подобно специализирано звено, при който са натръшкани на земята семейство възрастни “контрабандисти” заловени с 3 стека цигари.

Колко пък са случаите на полицейско насилие през годините, които сме виждали и за които сме чували по-добре да не говорим.

Обикновено това се случва с обезвредени и невъоръжени лица, които вече са с белезници.

Оправдания от рода “поне да го набием – утре ще го пуснат” не са приемливи за никого. Униформата и носенето на оръжие те задължават, а не те освобождават от отговорност. Изисква се хладен ум, сдържаност и умения, за да може пагонът да се носи с чест.

Няма гражданин, който да подкрепя “правото” на полицаите да прибират 20 заплати при напускане на системата на МВР.

Разбира се, няма гражданин, който да не подкрепя запазването и дори увеличаването на заплатите на служителите на МВР, които са на улицата или на границата и съвестно си вършат задълженията.

Вкопчени в привилегии “блюстители на реда” не ни трябват, нека да напускат.

Наскоро един приятел, бивш полицай, облажил се вече с 20-те заплати ми обърна внимание на следното. Почти няма случаи на уволнени началници от системата на МВР, дори много сгафилите обикновено се преназначават на друга работа!?

И накрая един риторичен въпрос. Защо повечето мутри са бивши или настоящи ченгета?

Когато вчера гледах  едри мъже без опознавателни знаци, вероятно въоръжени, да окупират града ни наистина се уплаших.

Така не можем да живеем.

АВТОР: Лаврен ПЕТРОВ

12
апр

Да ни върнат паветата на ул. „Цар Иван Асен II“ обратно

Улица "Цар Иван Асен II", 12 април 2013 г.

Да ни върнат Паветата на ул. “Цар Иван Асен II” обратно!

Искане

от Лаврен Петров – галерист

Роден в гр. София, 1971 г.

Живеещ на ъгъл с улица “Цар Иван Асен II

От 1971 г. до днес.

С предшественици на същото място от 1945 г.

Ние сме различни, а имаме една кауза.

Има много по-важни каузи! Битуването ни също е важно, доходите, семейството, образованието на децата.

Нашата кауза ни отличава от нароилите се напоследък “граждански инициативи”, зад нея не прозира традиционната партизанщина.

Каузата ни обединява граждани, които са надмогнали дребното си консуматорско ежедневие. Каузата ни не се припознава от вечно недоволните, нереализираните, тези които не знаят какво искат и как да го постигнат. Каузата ни не е и за тези, които не знаят къде се намират.

Ние използваме социалната мрежа, за да се чуе гласа ни. Подкрепят ни хора и извън пределите на страната. Но, за разлика от други подобни инициативи, повечето от нас живеем и сме израснали заедно. Ние сме тук и сме  избрали да останем! Обичаме България, град София и най-вече квартала ни “Цар Иван Асен II”, нищо, че сега е с друго име. Искаме спокойствие и сигурност. Повечето от нас живеят нормално и държат, когато са на улицата, също да се чувстват комфортно.

Прочети повечеRead more

7
окт

Дарението на Боян в НИМ

Лаврен Петров и Боян Радев в НИМ, 4 октомври 2012 г.

Посещението ми в Националния исторически музей, заедно с най-големия му дарител, предизвика противоречиви емоции. Всичките експонати не са в естествената си среда и са излезли от основното си предназначение. Това се е случило не преди векове, а преди не повече от едно или две десетилетия. Съществата, които са поругали църкви и манастири и осквернили древните гробове, трудно могат да бъдат наречени „хора“. Страната, която е позволила и позволява това да се случва, трудно може да бъде наречена „държава“. Много пъти съм се питал дали може да обвиняваме хора като Боян Радев, че са събирали такива ценни артефакти. За себе си намерих отговора.

Прочети повечеRead more

11
мар

Ново начало

Създадох този блог, за да споделям. Публикувах позициите си за ментетата на Цанко Лавренов, говорих за „Старият Пловдив – диптих“, водих битка с няколко издания, после критикувах една популярна аукционна къща. След всичко това – премахнах всичко написано. Върху мен се изля много злоба и завист. Попих много негативна енергия. Стъпих в блатото и бая дълбого го нагазих. Получих и много заплахи, които не останаха само анонимни. При това съвсем не бяха от безобидни хора! За тези две години научих и видях много, хубавото е, че и извлякох съответните поуки. Идеята да възобновя публикациите имам отдавна. Вярвам, че днес всеки модерен човек, който има публична дейност и определени позиции, е длъжен да ги споделя и да приема критика. Поне в началото основната ми идея е да възобновя темата за живота и творчеството на дядо ми –  Цанко Лавренов, за неговите оригинали, за предлаганите на пазара ментета. Ше припомня истории от семейните архиви. Ще разкажа за голямата ни семейна болка, че няма музей на Цанко Лавренов в Пловдив и т.н. Надявам се с това „Ново начало“ да бъда по-дипломатичен. Надявам се да не засягам повече конкурентни фирми, което отчитам като голяма грешка в досегашните ми публични изяви. Надявам се позицията ми за „МЕНТЕТАТА“ да не предизвиква толкова омраза от тези, които волно или неволно ги предлагат. Няма да издавам присъди, ще споделям мнения. Отворен съм и за други мнения и ще публикувам аргументирани позиции. Разбира се, ще публикувам и всички сертификати на картини, които според мен не са оригинални произвдения на Цанко Лавренов, но според някои изтъкнати изкуствоведи аз греша. Такива идеи ми идват с това „Ново начало“. По-нататък ще видим.

29
юни

Здравейте

Това е личният блог на Лаврен Петров!